Reisverslag Simone en Helen – Verftekeningen en bijbels

We zijn alweer een tijdje terug, maar wat een belevenis was het om te zien hoe Lieke leeft en werkt in Cape Maclear!

Het was fantastisch om Lieke weer te zien. In een week tijd hebben Helen en ik veel indrukken opgaan van het leven in Malawi. Toen wij aankwamen was de school net gesloten voor de Paasvakantie. Jammer, want we hadden graag gezien hoe het er op de school aan toe zou gaan. Het onderwijs is daar zo anders dan bij ons. Op verzoek van Lieke hadden we een koffer vol met muurverf en kwasten meegenomen om muurschilderingen op school te maken. Zaterdag zijn we samen met Lieke en Mr. Kingston naar de school gegaan. Na overleg met enkele docenten die daar al waren  besloten we het alfabet de muur te schilderen.

Dit zouden ze dan kunnen gebruiken bij het lesgeven, omdat ze niet genoeg lesboeken voor de kinderen hebben. Vol bewondering keken de docenten toe hoe Helen en ik aan het schilderen waren. Na een paar letters vroegen we of zij misschien ook mee wilden helpen en dat deden ze graag! Met elkaar hebben we die dag twee lokalen voorzien van het Engelse alfabet; letters en bijbehorende tekeningen. De verf en kwasten hebben we daar gelaten en een paar docenten hebben de dag erna nog twee lokalen geverfd. En ook in andere lokalen werd de verf nog gebruikt voor woorden en tekeningen op de muur.

Helen en ik hadden tijdens een feest geld ingezameld en een deel daarvan hebben we besteed aan de koop van 100 bijbels. Dit op verzoek van de school. In de hogere groepen worden de bijbels namelijk ingezet als “leermiddel”. Op de school wordt veel aan godsdiensteducatie gedaan en in de hogere groepen kunnen de kinderen de verhalen nu zelf meelezen.

Samen met Mr. Kingston zijn Helen en ik de 100 bijbels op dinsdag in Mongochi gaan halen. Een stad zo’n 80 km verderop. Het was een heel avontuur om met het lokale vervoer deze boodschap te doen. Eerst achterin de bak van een pickup truck, vervolgens in een minivan en daarna achterop de fiets!

De rit erheen kostte ons ruim 3 uur, waarna we bij de bookshop te horen kregen dat de grote bus uit Lilongwe met de bijbels erin nog niet was gearriveerd! We hebben toen de hele dag gewacht en de stad bekeken, in een katholieke kerk een koor horen zingen, wat gegeten & gedronken om ten slotte om half 6 tot de conclusie te komen dat er geen bijbels waren en wij weer richting huis moesten gaan. “This is Africa….” We hadden ons net gesetteld in een minibusje toen prompt de grote ‘connexion’ bus uit Lilongwe langs kwam rijden! Mr. Kingston belde meteen met de eigenaar van de bookshop en zorgde ervoor dat hij de dozen met de bijbels bij het minibusje kwam brengen. Tja, zo gaat dat in Malawi! Hadden we gelukkig toch nog de bijbels en konden we ze de volgende dag toch nog uitdelen op school.

 

Op woensdag hield de school een speciale ceremonie om de bijbels in ontvangst te nemen. Zowel de docenten als de kinderen waren erg blij met de bijbels. De kinderen hebben nog prachtig voor ons gezongen alvorens wij weer afscheid van hen namen.

 

Simone de Bruyn en Helen Morsink

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *