Cape Maclear

Cape Maclear ligt op een landtong, op zo’n 20 km. vanaf het dichtstbijzijnde stadje Monkey Bay en is slechts bereikbaar over een zeer slechte weg vol kuilen en gaten. Cape Maclear is een geïsoleerd dorpje, waar de mensen leven van de visvangst. De mensen leven van en aan het meer: de vis wordt er gedroogd, maar ook de was wordt er gedaan, pannen worden geschrobd en de kinderen spelen er.

Het dorp is langgerekt en ligt langs het meer. De straat is ongeplaveid en de mensen wonen in piepkleine huisjes, zonder electriciteit. Ze gebruiken paraffinelampjes, wat relatief duur is. Ook de winkeltjes zijn klein, maar de voornaamste levensmiddelen, zoals eieren, brood, kookolie en zeep, zijn er te koop. Er is ook een markt waar de dorpelingen gebruik van maken.

Aan het eind van het dorp is er sinds enkele jaren een grote pomp. Verspreid door het dorp zijn er enkele tappunten, waar tweemaal per dag water gehaald kan worden.

Veel mensen hebben buiten het dorp een akkertje waar mais verbouwd wordt voor eigen gebruik. De mais wordt in een klein fabriekje tot meel gemalen, wat gebruikt wordt om stevige pap van te koken. Er wordt ook rijst gegeten, maar dat moet worden gekocht en dat is duur.

Naast het vangen, drogen en verkopen van vis, verdienen de mensen ook wat met het maken en verkopen van houten souvenirs aan de toeristen die het dorp bezoeken.