Eindelijk: Het grote werk is begonnen!

Hallo allemaal,

Omdat je hier zelf voor alle materialen moet zorgen zijn Kingston en ik al meerdere keren naar Mongochi geweest, de grote stad verderop, ~3 uur rijden. Op zoek naar kwasten voor de schoolborden, zwarte verf, rollers voor de muren (graag 14x , 6 winkeltjes afgeweest en ja hoor!!), witte muur verf, graag 210 liter. Eerst leek het erop , dat men alleen 5 liter blikken had = 42 stuks. Maar gelukkig vonden we ook wat 20 liter emmers. Na heel wat overleg hebben we een transport kunnen regelen en werd alles hier op school afgeleverd.

De schilder voor de schoolborden (een expert) kon beginnen. Afgelopen maandag (het begin van de kerstvakantie) stonden de vrijwilligers om 7 uur klaar om te helpen. Dit waren 5 collega’s en 14 oudere leerlingen.  Het duurde nogal wat, maar uiteindelijk was iedereen in een groepje geplaatst, rollers verdeeld, uitleg gegeven, enz. enz. en aan de slag.

Halverwege de morgen pauze met broodjes (gewoon droge bollen, “Obama”genaamd) en water en later Fanta of cola. Het was ontzettend grappig om na verloop van tijd deze mooie zwarte mensen onder de witte verf te zien. Eén van de jongens had zijn teen nagels wit geverfd. Na een kleine week was de verf op en, op drie lokalen na, het werk gedaan omdat we ook het “kantoor en de personeelskamer”  hebben gedaan, maar daar geen verf voor hadden bedacht.

Dan het nieuwe buitenlokaal, dat eerst gebruikt gaat worden als timmermanswerkplaats. Ook  hier , in overleg met verschillende mensen, alles voor besteld en gehaald. De metselaars zijn nu ook begonnen en de eerste stenen zijn geplaatst. Dit gaat zo’n 8 dagen duren en dan is het klaar!!

 

 

Het prototype van de nieuwe schoolbanken (groepssetjes) is klaar en uitgeprobeerd. Hier en daar wat op – en aanmerkingen, maar het ziet er prima uit. Volgende week heel veel hout bestellen en de rest en dan kunnen ook de timmerlui (ong. 12 man) aan het werk. Deze opdracht gaat zo’n 6 tot 8 weken duren en dan moet het klaar zijn!!! De buitenwerkplaats kan dan daarna als extra lokaal door de school gebruikt gaan worden.

Daarnaast gaat alles zijn gewone gangetje. Het wachten is op de grote regen periode. Af en toe regent het volgens mij al behoorlijk, maar dat zijn volgens Kingston nog maar showers. Iedereen heeft nu veel geld nodig voor zaad en mest, maar hoe moet je daar aankomen?  Wij, de blanken, zijn in hun ogen erg rijk, dus ik krijg heel wat geldvragen Na enig uitleg mijnerzijds, dat ik ook maar een “arme “ vrijwilliger ben word ik redelijk met rust gelaten.

Via enkelen van jullie las ik over Sint, sneeuw, kou, veel boodschappen doen en de komende feestdagen. Sterkte met dit alles. Ik zie wel hoe de feestdagen hier zijn. Sint hebben we eerst met 3 kinderen en een echte ( niet zo moeilijk te vinden hier) zwarte piet en later op de avond met 5 vrouwen. Het was ontzettend gezellig. Ieder had iets voor de anderen gekocht en zoals jullie zullen begrijpen, is dat hier niet zo makkelijk.

Met mij gaat het heel goed: ik geniet er nog steeds volop van om hier te mogen zijn. Behalve dat ik mijn eigen kinderen af en toe heel erg en anderen soms mis, vind ik het heerlijk hier. Ik ben elke dag buiten, krijg goed eten ( ben intussen 10 kilo afgevallen) , maar echt niet te veel. Vaak deel ik mijn eten, omdat de anderen hier vaak honger hebben. Met Kerst hebben Jeannette en ik een diner in een lodge, Cape Mac en Liesbeth en ik houden een kerstborrel. In het dorp zal veel gezongen en gedanst worden in de straatjes. Lijkt mij heel bijzonder om mee te mogen maken, jullie horen er later meer over.

Bij deze wens ik jullie hele fijne feest dagen en vooral

Een tevreden 2013!!!

Liefs Lieke

One thought on “Eindelijk: Het grote werk is begonnen!

  1. Lieve Lieke
    Ik heb zojuist eindelijk tijd genomen om je website en al je bevindingen te lezen. Misschien stom, maar ik ben een soort trots op je…. Ik vind je super stoer!!!!!! Vanuit het regenachtige en koude Holland, waar iedereen geïrriteerd in de supermarkt – karretjes – file staat, wens ik je fijne kerstdagen en een heel gelukkig nieuw jaar!!! Liefs. Ellen-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *