Extra leslokalen en grotere veiligheid in Cape Maclear, Malawi

De Stichting Juf Lieke naar Malawi (www.jufliekenaarmalawi.nl) ondersteunt sinds 2013 deze basisschool in het dorp Cape Maclear Malawi. Enerzijds met de jaarlijkse levering van lesmaterialen voor het groeiend aantal leerlingen en het laten maken van uniformen voor de allerarmste kinderen, anderzijds door structurele verbeteringen als het installeren van 2 waterpompen op het terrein en laten maken van schoolmeubilair.

Bij het uitbreken van de Corona pandemie werd duidelijk dat er meer lesruimte nodig was om de kinderen op een goede, veilige manier onderwijs te geven. De gelegenheid was er om een aantal bestaande lokalen aan elkaar te koppelen en zodoende extra ruimtes te creëren. Door het afsluiten van die kant van het schoolterrein zou ook het sluipverkeer een halt toegeroepen kunnen worden. Twee vliegen in een klap dus! 

Voor de Stichting Juf Lieke naar Malawi was dit project te groot en daarom werd er gezocht naar een financier. Deze vonden wij in de enthousiaste AFAS Foundation, die onze aanvraag positief beoordeelde. Dankzij de sponsoring van AFAS Foundation konden we in juli 2020 aan de slag samen met onze plaatselijke projectmanager, Mr. Kingston Nkhoma, die de belangen van de stichting in Cape Maclear behartigt.


We kregen regelmatig foto’s en filmpjes over de voortgang van het project, dus konden goed volgen wat er allemaal gebeurde. De materialen die worden gebruikt moeten allemaal aangevoerd worden naar het dorp, dat vrij geïsoleerd ligt, op een landtong in het Meer van Malawi. 

Zand en puin om de vloeren te maken, bakstenen en veel cement natuurlijk, grote balken om spanten te maken en golfplaten als dak. En heel veel termietenbestrijdingsmiddel, want dat is wel nodig. De schoolborden worden van cement gemaakt en dan zwart geverfd. De muren werden wit gesausd, dus alles kwam er netjes uit te zien! En zo ontstonden er 3 nieuwe lokaaltjes, die kunnen worden gebruikt voor de jongste kinderen.

Begin 2021 kon het project worden afgerond en zijn we trots op onze samenwerking met de mensen daar in Cape Maclear en met AFAS Foundation die dit allemaal mogelijk maakte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *