Het eerste nieuws van Lieke uit Malawi

Eindelijk is het mij gelukt om m.b.v. een dongel op internet te komen, het is wonderbaarlijk, als je weet hoe arm en eenvoudig alles hier is!

Na het afscheid op Schiphol door mijn 5 kinderen hebben Hetty Brunt en ik een prima reis gehad en reden we uiteindelijk op zondagavond rond 18.30 uur hier het dorp binnen. We waren later dan verwacht, maar we werden halverwege de weg naar de zijkant gestuurd. We moesten wachten, want er zou een belangrijk persoon langskomen en ja hoor……..het duurde nogal lang maar daar kwam een grote rij auto’s aan met Hilary Clinton. Wij zwaaien en volgens ons (??) zwaaide zij echt terug.

Mijn huisje bleek al muren te hebben en tijdens de eerste dagen werd er volop gewerkt aan de inrichting: wc, douche ( nu nog steeds alleen koud water, maar dat gaat beter worden), wastafeltje. Het bed arriveerde en een timmerman maakte een ophangconstructie voor een klam boe.

Dinsdag zijn we naar Mangochi ( de dichtstbijzijnde stad = 2 uur rijden) geweest om boodschappen te doen. Het was net alsof ik op kamers ga wonen: ik moest van alles uitzoeken: borden / kopjes / bestek / pan / wc borstel en andere “nuttige” zaken. Op de terugweg even een bankstel gekocht, deze werd de volgende dag afgeleverd.

Langzaam maar zeker werd het een eigen plek en op vrijdagavond gingen Hetty en ik hier slapen!! Ik heb de halve nacht wakker gelegen: eindelijk was het zover en dit is dus mijn huis voor het komende jaar. Ik vind het geweldig.

Nogmaals voor alle duidelijkheid, voor dit alles wordt GEEN geld van de stichting gebruikt!

Het is hartverwarmend om bekende mensen weer te zien en zij jou ook herkennen. Ik ben maandag bij mijn toekomstige “baas”, het hoofd van de school, mevr. Gomani, geweest. Het was een leuk en nuttig gesprek. Op 3 september start de school weer, ik ga de eerste week stage lopen om te zien hoe alles hier gaat. Vanaf week 2 ga ik echt aan het werk. Het lijkt mij heel spannend!!!

Timba en Keshia (dochters van vriendin en arts Jeannette) zijn lieve vrolijke meisjes en al echte Malawianen.

Ik zit nu in mijn huisje te schrijven voor een van de vier raampjes: van buiten is het net een huisje in de Efteling, van binnen is het echt heel leuk: het is een l-vormige kamer 7½  bij 7½  ongeveer. Twee rieten matten als muur voor de wc en om de douche en een stevige voordeur die op slot kan!

Terwijl ik hier zit, zijn er twee mannen voor mijn raam bezig om van riet rolgordijnen voor buiten te maken: gisteren waaide het heel erg en er was binnen net zoveel stof als buiten. Dit gaat nu verholpen worden.

Hetty is weer vertrokken. Ik vond het heerlijk, dat zij meeging om met mij deze eerste dagen mee te maken. Maar nu ga ik het alleen doen en………….. ik vind het heerlijk!!

Heel veel liefs van mij,

Lieke

2 thoughts on “Het eerste nieuws van Lieke uit Malawi

 1. Hallo Lieke,

  Wat leuk om je eerste impressie te lezen. Ik vind het echt heel STOER van je dat je dit avontuur bent aangegaan! Heel veel succes gewenst! X Ineke

 2. Hallo Lieke,

  Hierbij een verrassing van de Jenaplanschool Wittevrouwen Utrecht:
  Je krijgt 5000 euro vanuit onze sponsorloopactie, te besteden aan materialen voor de school.

  Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. We (via het bestuur ?) moeten even overleg hebben over hoe we di verder regelen.

  Groet, namens de school,

  Jaap Nelissen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *