Inspirerend bezoek aan Cape Maclear!

Tussen Sinterklaas en Kerst hebben Lieke en Hetty een bezoek gebracht aan Malawi, Cape Maclear. Het was warm en vochtig én de mensen waren druk op hun akkertje om de mais te planten en om kunstmest aan te brengen. Veel kinderen moeten dan helpen op het veld. Een groot aantal gezinnen is al door de mais voorraad heen en heeft het slecht op dit moment.
Het was tijd voor de tussentijdse examens op school. De gewone lessen waren al opgeschort, maar er werden nog wel bijlessen gegeven.

We hadden van onze projectmanager Kingston al gehoord dat er sinds september weer een nieuw hoofd van de school was aangesteld en het eerste wat we wilden doen was een kennismakingsgesprek hebben om te vertellen over onze stichting.

We hebben de school 2 keer bezocht; eerst voor een gesprek met mr. R. Bwanali en daarna nog een keer om alle faciliteiten nog eens goed te bekijken.

Bij ons 2e bezoekje was mr. Bwanali onverwacht naar een vergadering in Monkey Bay, maar zijn vervanger was er wel. Daarover later meer.

Mr. R. Bwanali, hoofd van de school

Mr. R. Bwanali, hoofd van de school

We troffen een enthousiaste, ervaren man met een visie op hoe de school beter zou kunnen functioneren. Hij was al geïnformeerd over hetgeen onze stichting in het verleden voor de school had gerealiseerd. Zelf had hij duidelijke ideeen over de ontwikkeling van de school. Hij had sinds zijn aanstelling in september al een aantal kleine, maar wel slimme verbeteringen ingevoerd. Zo is het tijdstip waarop de kinderen hun dagelijkse portie pap krijgen, vervroegd naar kwart over 7, vóór aanvang van de lessen. De kinderen hoeven ook niet meer élke dag een stok of hout mee te brengen, dus ze komen nu beter op tijd bij de school, krijgen dan hun pap en dan beginnen de lessen. Het verzamelen van hout gebeurt nu nog 1 x per 2 weken en er wordt dan een voorraad aangelegd bij de keuken.
Als de school gesloten is wegens Kerstvakantie wordt een aantal keren per week nog wel mais uitgedeeld aan de kinderen, wat ze mee naar huis nemen. Op die manier wordt er toch voedsel gedistribueerd, terwijl er op school niet wordt gekookt.

De keuken waar dagelijks voor 2100 kinderen pap wordt gekookt

De keuken waar dagelijks voor 2100 kinderen pap wordt gekookt

Ook heeft hij 2 plekken in het dorp gekozen waar kinderen op zaterdagmiddag onder begeleiding kunnen komen lezen. Top!

Een van zijn zorgen heeft te maken met de veiligheid van de leerlingen. De lokalen staan los van elkaar en het komt nogal eens voor dat brommers, motorfietsen of zelfs auto’s dwars over het terrein rijden.

Het schoolterrein

Het schoolterrein

Er is daarom al begonnen met het maken van een simpele afscheiding, van houten palen met gaas ertegenaan. Zijn wens is dit uit te breiden naar alle lokalen,  zodat de kinderen beter beschermd worden. Maar dat kost geld!
Wij hebben met interesse zijn plannen aangehoord.
Wat de speciale meisjes w.c. betreft, die we een paar jaar geleden hebben aangelegd, wist hij te vertellen dat deze gebruikt wordt. Meisjes kunnen zich bij een onderwijzeres melden en maandverband verkrijgen, waarna ze zich samen met een klasgenootje in de speciale faciliteit kunnen verschonen.

Positieve geluiden dus!

Lees verder in her volgende stuk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *