Nieuws van Juf Lieke uit Malawi

Het is even stil geweest maar ja het internet is hier niet echt betrouwbaar …

Ik zal proberen wat meer over mijn leven hier in Malawi te vertellen:

Ik ga bijna elke avond (net als de meeste mensen) heel vroeg naar bed: om negen uur ga ik slapen, maar ben dan de volgende morgen helemaal uitgerust als de zon opkomt en het leven weer gaat beginnen, zeg maar om half zes. Het is heerlijk om van de zon en niet van de wekker wakker te worden. Het weer is heerlijk: elke dag zo’n 28 – 30 graden, droge warmte. Ik ga af en toe even zwemmen in het grote meer, maar het water is nog behoorlijk koud dus even afkoelen en dan er weer uit. Dit wordt straks wel anders, volgens ingewijden is hier de heetste tijd oktober tot en met december en wordt het dan echt heet.! Ik heb al een ventilator gekregen en,ben dus op het ergste voorbereid.

Elke morgen eet ik wat lekkere toost (uit de keuken van Alan) plus boter en wat suiker en drink koffie uit mijn eigen koffiepot, die ik van mijn familie heb gekregen en waar ik héél blij mee ben!!! Tussen de middag vaak groene sla (met plakjes tomaat,wat paprika,uit en soms komkommer) met toost en een omelet of zo. Het avondeten wisselt nogal: soms heerlijk, soms droge rijst met wat erwtjes en rauwe peen. Zal wel wennen.

Ik haal om de dag een paar tomaatjes bij mijn buurman Sam of een paar hele kleine, maar heerlijke banaantjes. Water laat ik eerst koken en als dit is afgekoeld, schenk ik het in flesjes. Ik krijg binnenkort een oude kleine koelkast, daar heel blij mee: dan kan ik wat dingen koel houden.

Een paar weken geleden ben ik echt aan het werk gegaan. Elke dag met Timba en haar Malawiaanse vriendinnetje Gladys. Het is heel leuk om te doen, zij zijn erg leergierig en nog heel weinig gewend, dus vinden ze alles leuk!! Voor hun is mijn huisje is het leslokaal, ik heb een mooie kast laten maken als materiaalkast.

Op de locale school is het allemaal wat anders. Het is de bedoeling dat ik de helft van klas standaard 6 (10/11/12 jaar) overneem: is ongeveer 90 leerlingen!!!!!
Propvolle klas, paar tafeltjes half gammel, rest van de kinderen op de grond. Ik ben heel blij met de hulp van meneer Kingston, die mee gaat naar school en alles kan vertalen in het Chichewa. Ik heb de leeslessen laten copiëren hier op het dorp, bij Liesbeth, die een copieerapparaat heeft. Ik heb de kinderen dus een blad kunnen geven (in tweetallen) zodat ze mee konden lezen en we hebben de leesles hardop samengedaan. Zij vonden dit erg leuk. Papier weer verzameld en volgende keer verder.

De school begint officieel om 7,15 uur, maar omdat men hier geen klok heeft maar naar de zon kijkt om te zien hoe laat het is, wandelen de kinderen soms tot 8.00 uur binnen. Brrr……. Onze lessen zijn om 10.30 uur afgelopen, daarna 2 x 90 schriften nakijken  en dan naar huis voor de lunch en dan de middaglessen aan Timba en Gladys.

Voor schooltijd moeten alle kinderen helpen het zandplein schoon te vegen: een supergoed gebeuren. Van een aantal stokjes zijn bezempjes gemaakt. Ze gooien alles op een hoop en steken dit later in brand. Alles went en ik vind het heerlijk om hier te zijn.

Het internet is een drama. Moet ooit beter worden. Als het lukt om verbinding te krijgen vind ik het heerlijk om jullie mails te lezen, dus………… gewoon lekker alles vertellen wat je kwijt wilt!!!

Liefs Lieke

One thought on “Nieuws van Juf Lieke uit Malawi

  1. wat een geweldig en herkenbaar verhaal! heerlijk zoals je erbij zit, dan vallen alle ongemakken erbij in het niet, ja toch. Om jaloers op te worden, heel veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *