Op weg naar 2016

Met de feestdagen en de jaarwisseling voor de deur willen we nog wat laatste nieuwtjes met u delen. Het goede nieuws is dat de pompen die wij op het schoolterrein hebben laten maken met veel plezier gebruikt worden door leerlingen en onderwijzend personeel. Helaas is de kwaliteit van de standpijp niet zo goed, dus deze moest worden vervangen, maar dat is gelukkig al gebeurd.

 

imageHet team van het Mzuzu Smart Centre dat hiervoor naar Cape Maclear was gereisd heeft voor de school nog extra waterfilters meegenomen. Nu staat er in elk lokaal 40 liter goed drinkwater. Er zijn tandenborstels bijgeleverd, die gebruikt moeten worden om het filter schoon te borstelen. Bij goed gebruik kunnen de filters wel een jaar mee.

image

De handwasblokken voldoen helaas niet. Dat wisten we al. Deels komt dit door het gebruik van slecht materiaal, deels door het slechte ontwerp, deels omdat er niet goed mee wordt omgegaan. Van de drie blokken wordt er nu in ieder geval een afgebroken. De andere twee blijven nog tot er een beter ontwerp is.

Verder zijn de latrineblokken afsluitbaar gemaakt, zodat ze niet kunnen worden gebruikt door mensen die niets met de school te maken hebben. In het verleden is gebleken dat vervuiling vaak ontstond doordat voorbijgangers van de wc’s gebruikmaakten. We hopen dat de overlast tot een minimum wordt beperkt.

De algemene situatie in Malawi is nogal slecht. Door de matige oogst dit voorjaar is de voorraad mais van de meeste gezinnen op en moet er een periode van enkele maanden overbrugd worden voordat de nieuwe mais kan worden geoogst. En dat terwijl mais het hoofdbestanddeel is van de dagelijkse maaltijd. Voor veel gezinnen breekt een zware tijd aan!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *