Overstromingen in Malawi

 

IMG_0986Malawi wordt geteisterd door hevige regenval en overstromingen. Een medewerker van de Mzuzu Smartcentre mailt ons dat honderden mensen verdronken zijn en vele duizenden dakloos. Een groot contrast met Cape Maclear waar het leven ‘gewoon’ lijkt door te gaan.

Noodtoestand

In tien van de 28 provincies is de noodtoestand uitgeroepen. De zuidelijke provincie Mangoche is het hardst getroffen; complete dorpen zijn verzwolgen door het water. Reddingswerkers hebben moeite om bij de getroffen gebieden te komen, omdat deze door de hoge waterstand nauwelijks te bereiken zijn. De president heeft de internationale gemeenschap om hulp gevaagd.

Gunstige ligging

De wateroverlast in Cape Maclear is beperkt, mede dankzij de ligging van het dorp. Veel overtollige water loopt door de zandgrond weg naar het meer. Toch kampen de inwoners hier ook met de gevolgen van de zware regenval. De toegangswegen zijn slecht of niet begaanbaar en de stroom valt regelmatig uit . En natuurlijk zijn er grote zorgen om familie en vrienden in de getroffen gebieden en om de gevolgen van de weggespoelde akkers die Malawi van de nodige mais had moeten voorzien.

Ook wij maken ons zorgen. We kunnen geen contact krijgen met mr Kingston om van hem zelf te horen hoe het gaat. Gelukkig weet het Mzuzu Smart Centre dat zo’n 500 kilometer ten noorden van Cape Maclear ligt, ons wel te bereiken en is het Lieke wonderwel gelukt om de plaatselijke arts aan de telefoon te krijgen!

Hulp

In de getroffen gebieden zijn hulporganisaties als Artsen zonder grenzen actief. Ze hebben tentenkampen opgericht voor de daklozen en voor alle mensen die op de vlucht zijn voor het water. Er worden muggennetten en waterzuiveringskits uitgedeeld en latrines gebouwd om ziektes te voorkomen die zich via het water verspreiden.

En voorlopig is het eind aan de regenval nog niet in zicht: het regenseizoen in Malawi duurt nog tot april.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *