Slecht weer en wat tegenslagen….

De laatste dagen is het in het dorp nogal slecht weer; hoewel de temperatuur nog wel aangenaam is, is er veel regen gevallen. Het meer van Malawi lijkt nu wel op een zee met behoorlijke golven “alsof ik in Katwijk op het strand zit” aldus Lieke. Er is veel stroomuitval, dus geen licht en elektriciteit. Als dan de telefoon-batterij leeg is en je kunt niet opladen dan is communicatie ook lastig.  Maar gelukkig is het Lieke toch gelukt om een mailtje te sturen, met daarin het laatste nieuws!

Met het slechte weer valt het leven stil in het dorp. De mensen schuilen in hun huisjes; de vissers kunnen het meer niet op met hun kleine houten bootjes, want het is veel te gevaarlijk. Dus er wordt  ook niets verdiend. Op dit moment is het dorp geïsoleerd, omdat er een bruggetje is weggeslagen in de weg naar Monkey Bay, het dichtstbijzijnde stadje wat zo’n 20 kilometer verder ligt. Er kunnen nu ook geen nieuwe voorraden voor markt en de winkeltjes worden geleverd. Normaal gesproken is het mogelijk om met een bootje naar Monkey Bay te varen, maar door de hoge golven is dit ook niet meer te doen.

“Het dak eraf”  heeft voor Lieke wel een bijzondere betekenis gekregen. Door een flinke storm met slagregens, die over het dorp trok,  is er behoorlijk wat schade aangericht. Zo is de provisorische keuken, waar elke ochtend door een groep vrouwen uit het dorp maispap voor de leerlingen wordt gekookt, behoorlijk gehavend.

Omdat er nog wat balken over waren is besloten om dit keukentje op te knappen. (foto)

En het kantoor van de Headmaster Nhkumba, wat tijdens de Kerst-vakantie zo netjes was geverfd, is ernstig beschadigd. De houten dakconstructie heeft het begeven en het hele dak is er af gewaaid. Alles is drijfnat geworden en het zag er als een grote puinhoop uit. En dat 3 dagen voordat de school weer zou beginnen!

Dankzij de doortastendheid van Lieke, met medewerking van de timmerlui die normaal gesproken aan het schoolmeubilair werken, is in één weekend een nieuw dak gemaakt voor het kantoor. Onze stichting heeft hiervoor de benodigde materialen gefinancierd.

Het kantoor van de Headmaster zal namelijk ook door Lieke worden gebruikt, om  voor kleinere groepjes leerlingen, die speciale ondersteuning nodig hebben, extra lessen te verzorgen.

Intussen ligt er al een hele stapel bankjes klaar; binnenkort zijn er 10 sets klaar en kan er één klas worden voorzien van nieuw meubilair! Een mijlpaal!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *