Water bij de school en een speciale fiets!

Juf Lieke heeft nu ook vakantie en zal 2 weken in Malawi doorbrengen; natuurlijk gaat ze er heen om mensen te ontmoeten die ze tijdens haar verblijf daar heeft leren kennen, maar ze heeft ook nog een andere missie: een bezoek aan het Mzuzu Smart Centre, een demonstratie- en opleidingscentrum in het noorden van het land, verbonden aan de Mzuzu universiteit, waar je alles te weten kunt komen over handgeboorde bronnen, touwpompen, waterfilters e.d. Als u het interessant vindt kunt u eens kijken op hun website www.mzuzusmartcentre.com

Vanuit Lilongwe, bijna een dag reizen naar Mzuzu, gaat Lieke met onze projectmanager Mr. Kingston Nkhoma, naar het Smart Centre om te kijken welke oplossing het beste past bij het gebrek aan water, wc’s en handwasvoorzieningen bij onze school in Cape Maclear. In juni was een van de experts van dit centrum al in Cape Maclear om een rapport op te maken over de mogelijke oplossingen, die toegepast kunnen worden om water bij de school te brengen.
Naar aanleiding van zijn rapport is er door het Smart Centre een voorstel gedaan voor de rehabilitatie van de wc’s, de aanleg van handwasvoorzieningen, de aanleg van enkele eenvoudige touwpompen en het plaatsen van een waterfilter. Er is niet alleen een showroom, maar er is ook een opleidingscentrum, waar mensen worden getraind in het maken van touwpompen en waterfilters, met behulp van lokaal beschikbare materialen en zodanig dat het onderhoud eenvoudig kan worden gedaan.
Het streven is dat, eenmaal opgeleid, er een kleine onderneming kan worden begonnen, waardoor men zich een inkomen kan verschaffen. Nu is niet elke lasser een handige ondernemer, dus ook hier zal scholing plaatsvinden.

Om beter begrip te krijgen van al deze zaken is een bezoek aan het Smart Centre op zijn plaats, zeker voor Mr. Kingston, die ook dit project in goede banen moet leiden.

Aangezien Mr. Kingston voor zijn studie elke dag naar Monkey Bay moet (en dat is te ver om te lopen en eigenlijk ook te duur om steeds de bus te nemen), leek het een goed idee om voor hem een fiets aan te schaffen. Viavia kwam Lieke in contact met Wouter Eigenbrood van BRIK Fietsen. Dit bedrijf heeft een speciale, degelijke fiets beschikbaar gesteld.(www.brikfietsen.nl ). Geweldig bedankt hiervoor!  Op de foto zien we de fiets klaargemaakt voor vervoer. Als de fiets is afgeleverd zullen we zeker een foto plaatsen!

Brik fiets met Lieke en Wouter

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *