Corona en Malawi

Nu we al enige weken in een lock down situatie zitten en we mogelijk nog enkele weken te maken hebben met de maatregelen die verspreiding van COVID-19 moeten tegengaan, druppelen de berichten uit Malawi binnen.

Op dit moment zijn er 24 bevestigde gevallen van Corona besmetting geconstateerd in Malawi. De regering heeft besloten om, net als de omliggende landen al doen, het land af te sluiten en een omstreden volledige lockdown af te kondigen. Een maatregel waarover de meningen nogal uiteenlopen, want in een land waar mensen van dag tot dag leven zonder spaargeld te hebben, waar geen werk geen eten betekent, waar de gezondheidszorg helemaal niet is ingericht op patienten die intensive care nodig hebben, is er angst. Geen geld, geen eten, honger, slechte gezondheid, lage weerstand etc. Je kunt je wel voorstellen hoe dit gaat.

De cijfers die totnutoe bekend zijn geworden zijn maar een tipje van de Coronaberg. Er wordt nauwelijks getest en de verwachting is dat er heel veel doden zullen vallen.

Hoe is de situatie in Cape Maclear? De scholen zijn gesloten, de lodges zijn gesloten, de lokale markt mag alleen van 9 tot 12 open. In het dorp staan emmers met water en zeep om extra je handen te kunnen wassen.

Voor onze man, Kingston, betekent het dat alle 6 kinderen thuis zijn, er is niets te doen. Ze hebben geen tv, geen pc, geen spelletjes, geen thuisonderwijs.

Onze vriendin Jeannette van Os, die al jaren arts is in het lokale ziekenhuisje heeft enkele weken geleden om hulp gevraagd. Het ziekenhuis is er voornamelijk voor AIDS/HIV patienten en moeder/kind zorg. Er zijn geen beschermende materialen voor het personeel, van wie een groot deel terug is naar huis. Er was geen beademingsapparatuur aanwezig. Via Facebook heeft ze een crowdfundingsactie opgezet om geld in te zamelen voor de aanschaf hiervan.
We hebben als Stichting besloten dat we dit zo belangrijk vinden dat wij daar geld voor wilden doneren. We hebben een bedrag  van €1500 overgemaakt. Gelukkig hebben veel mensen uit haar netwerk gedoneerd, dus het benodigde geld is er en de materialen besteld.

Er is een heel positieve ontwikkeling in Cape Maclear: een initiatief dat heet Masks4Malawi, gesponsord door de lodges in het dorp, om stoffen gezichtsmaskers te laten maken door een groep plaatselijke kleermakers. Er zijn al honderden maskers gemaakt. Deze worden gedistribueerd o.a. naar ziekenhuizen in Monkey Bay en Mangochi. Op Instagram en Facebook wordt hierover steeds gepost, o.a. Door Mgoza Lodge, maar ook door The Warm Heart Adventure Lodge.

81A46A33-451A-4676-8445-BFF8FED7B236
een prachtige, hartverwarmende samenwerking!

De situatie in het land is politiek nogal ingewikkeld. Op 2 juli zijn er nieuwe verkiezingen, nadat vorig jaar verkiezingsfraude is geconstateerd. Politieke partijen zullen proberen een slaatje te slaan uit de situatie. Het is niet als in ons land, waar politieke partijen toch met elkaar de schouders zetten onder de strijd tegen het Corona virus. We hopen dat de protesten die er nu al zijn in diverse steden niet uit de hand lopen.

We hebben regelmatig contact met Cape Maclear en hopen goed op de hoogte te kunnen blijven van de ontwikkelingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *